Höna pöna

1:a augusti i år gifte sig min storebror och hans tjej. I oktober köpte de en gård där de börjat arbetet med att skapa en "levande bondgård", med djur och odlingar! Deras dröm är att bli självförsörjande, dock vet de att vägen dit är lång. Jag tycker detta är jättespännande och är så glada att de gör detta! Det är ett tungt jobb inser man, att driva en gård. När jag varit där och hälsat på och kommer hem till staden igen så känns det alltid så konstigt. Som man besökt en annan värld. Deras hus ligger ganska ensamt och det är inte många bilar som passerar huset på en dag. Vilda djur som rådjur, älg och vildsvin finns inpå knuten. Sitter man ute kan man höra tystnaden. Ja, kanske svårt att höra tystnad men ni förstår vad jag menar. I staden finns det alltid ett bakgrundssus, bilar, tåg, vägarbeten, grannar. Det är ju aldrig helt tyst. Men på Spjutåsen som gården heter, där kan det bli helt tyst.



Förutom en del husdjur som bror o fru har så var höns något som de införskaffade relativt fort. De kom över sju höns som nått 1 års åldern och därför inte var lika bra på att lägga ägg längre. Då de inte kunde lägga ägg tillräckligt effektivt, som dock är deras jobb så skulle de på slakt. Dock behöver hönsen bara en tid för att vila sig lite sedan kan de börja värpa igen men den tiden finns inte att ge höns på ett hönseri där pengar är det som räknas. Men då kom bror o fru som två räddande änglar och de sju hönsen fick flytta in i hönshuset på Spjutåsen.

Efter ett tag berättade bror att han köpt ytterligare 60 höns från ett hönseri. Denna gång burhöns. Jag tror han sa att 60 hönor kostade honom ca 100 kr. Bara det är ju egentligen inte klokt. Han berättade för mig att det var tur jag inte var med när han hämtade hönorna för uppfödaren behandlade inte hönsen som djur utan han stack bara in handen i burarna och drog ut hönorna och la dem i en säck. Hönorna som suttit i bur är inte i bra skick kan jag säga. Dock är inredda burar något som förekommer helt lagligt i Sverige och eftersom det är ett billigt sätt att ha hönsen så blir det ju billigare ägg och det finns ju alltid folk som inte bryr sig om var maten kommer ifrån utan bara tittar på priset och därför finns efterfrågan kvar och detta får fortgå. Problemet med burarna är att eftersom de sitter flera i samma bur och det är ganska trångt så har de inte så mycket mer för sig på dagarna än att hacka på varandra. Blir de osams, som väl hönor kan bli precis som vem som helst annan så är det ju svårt att gå ifrån och hålla sig borta tills det lugnat sig. På grund av detta hade hönorna väldigt få fjädrar kvar på kroppen och såg helt bedrövliga ut. Deras rosaröda rumpor skymtar genom deras tunna skrud och den röda kammen på huvudet var blek och glåmig.

Just dessa 60 höns fick nu chansen till ett drägligare liv då de flyttade in på Spjutåsen i en lokal m öppen planlösning. Dock är inte uteplats klar än men planeringen av byggandet är i full gång.  Det var nu dags för hönorna att få lära sig att äta lite nya saker också. Tidigare har de levt på hönsmat, vad det består av vet jag inte riktigt, men nu började även gräs serveras. Det tog ett tag för bror att få hönorna att våga prova på detta men nu gillar de det! När hönor får en mer varierad kost, och har chans att äta gräs så blir gulorna i ägget mycket gulare, något som man annars måste tilsätta på kemisk väg för att få.

Att se dessa höns och veta att det finns så många höns i vårt land som lever ett tufft liv i bur så blir man så ledsen. Därför kände jag att jag var tvungen att lyfta fram det här. Flera av de höns som min bror köpte tuppade av den första tiden på Spjutåsen. De var helt enkelt i för dåligt skick. Men de som forfarande lever kan man se hur de sakta men säkert får tillbaka sina fjädrar, och tuppkammen intar sin fina röda färg! Man blir så glad! :) Och äggen de värper är stora som bara den och har stora fina gulor! Ibland kan man se hur skalen har mönster, nåt man aldrig sett på äggen i affären. Så nu har jag den enorma turen att kunna äta ägg från höns som jag vet precis hur de har haft det! Vet ni förresten att ägg håller sig i hela 100 dagar!! Bäst-före datum är något de måste sätta på allt och ofta baseras de på någon riktlinje från EU som säger att för att vara på säkra sidan så måste bäst-före datumet sättas så att det inte finns en möjlighet att ett ägg bli dåligt.

Är äggen färska? Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Jag äter verkligen ägg mer andäktigt nu. Tänk på att så många hönor i stort sett varje dag trycker ut ett föremål större än deras huvud ur rumpan för att vi ska kunna ha ägg på frukostbordet. Jag tycker de förtjänar lite mer uppmärksamhet för detta jobb!




En kväll smög vi dit för att titta ifall de gått och lagt sig. Först tittade vi till de 60 mindre påklädda hönorna. Eftersom deras vingar ännu inte fått tillbaka alla sina fjädrar så satt de alla på rad på en bräda ungefär en decimeter över golvet. Allihop tätt intill varandra. Förutom ett par stycken nattsuddare som stod och åt. När deras vingar är bättre kanske de kan lära sig att flyga lite och kunna sitta högre upp som de egentligen vill göra. Det ska bli spännande att se om de kan fixa det!

De hönsen som först införskaffades kom från ett hönseri med bättre förhållanden och de bor i ett annat hus på gården. Även de hade gått och lagt sig för natten och här ser ni dem sitta, tuppen Glenn och hans skönheter. :) Är de inte gulliga där de sitter?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0